Tvornica čokolade Zotter
Prije nekoliko godina, čuo sam priču o super mjestu u Austriji, tvornici čokolade Zotter. I od tada sam samo čekao trenutak kad bi mogli organizovati posjetu ovom mjestu, koje je došlo “na red” 2017. Zotter se nalazi na oko 50km od Graz-a u Austriji, tako da posjetu tvornici možete planirati prilikom posjete Grazu.
Mi smo putovali sa kćerkom i nekako dana prije posjete smo je uspjeli ubijediti da par dana pauzira sa bilo kakvim slatkišima, što se pokazalo kao veoma dobar potez.
Tvornicu čokolade Zotter pokrenuo je Josef Zotter sa svojom porodicom. Cijela proizvodnja se zasniva na principima zdrave ishrane, te se radi s manjim porodičnim farmerima iz slabije razvijenih zemalja, proizvodi se više od 300 različitih čokoladnih proizvoda. Zotter je jedina tvornica u Evropi koja proizvodi čokoladu od zrna kakaovca do gotovog proizvoda. Znači kompletan proces se odvija u toj tvornici. Osim što je dobra, izgledom je mnogo drugačija od ostalih. Nije čokolada u kockicama i svaka vrsta je posebno dizajnirana, i čokolada i omot. Kod nas je nećete naći, a ni cijena baš nije najpristupačnija.
Obilazak počinje filmom, ali dok čekate red na film možete posjetiti Flugelbar – tu možete isprobati čokoladu s crvima. Film, koji vas uvodi u svijet čokolade, “Tamo gdje raste kakao”, odnosno pokazuje gdje raste kakaovac i kako Josef Zotter dolazi do njega. Nakon filma se idete naoružati keramičkom kašikom, koja će vam biti najbolji i najvažniji prijatelj prilikom posjete i možete krenuti u čokoladnu avanturu.
Na početku možete vidjeti, opipati i probati razna zrna kakaovca iz različitih zemalja svijeta. A odmah nakon toga dolazite do prve fontane. Međutim, stara kineska poslovica kaze: “Nije čokolada sve što sja (čitaj što podsjeća na čokoladu)”. Ovaj korak preporučujemo samo najodvažnijim avanturistima, jer se radi prvim fazama proizvodne i ova masa samo izgledom podsjeća na čokoladu, ali je u biti sve samo ne ono što očekujete (gorko, grozno, odvratno, katastrofa). Radi se o čistom kakaovcu, bez ikakvih dodataka i nije baš ukusan.
Kako ne bi ste zamrzili čokoladu, nastavljate prema drugoj prostoriji, gdje se nalaze ogromne čokoladne fontane, s različitim okusima i različitim postocima kakaa. Uzmite vremena i isprobajte sve, ali pazite da vam ne pozlije, jer do kraja ima još puno degustiranja.
Nakon tekuće čokolade, dolazite do hodnika u kojem se nalaze se čokolade u staklenim vitrinama koje padaju pod rezač i kada povučete ručicu, on odlomi dio čokolade, koji možete probati. Na početku ste puni entuzijazma i probate sve do čega dođete, međutim nakon stote čokolade shvatite da ste ipak samo čovjek i da organizam više ne može podnijeti toliku količinu :).
I ako vam do sada već nije bilo loše od silne čokolade, ovdje će to sigurno biti. Nakon borbe sa nepreglednim nizovima i vrstama čokolade, dolazite do Čokoladnog bara s čokoladnom gondolom (mini žičara), u kojoj u gondolama putuju male čokolade. Vaš je zadatak da odaberete onu koja vam se najviše sviđa, ako još možete gledati na oči. Zatim odlazite do šanka gdje dobijete čašu toplog mlijeka i malu miješalicu u kojoj ćete otopiti čokoladu. Kako bih vam dodatno približio kako to izgleda, čokoladica koju možete birati je veličine npr. Mars čokoladice. I onda čekate da se otopi i pijuckate toplu čokoladu i uživate u krajoliku. Treba napomenuti da je cijela fabrika klimatizirana, tako da bez problema možete isprobavati ogromne količine čokolade. Takođe, ono što je interesantno je da cijelo vrijeme dok prolazite kroz tvornicu i uživate u čokoladi proizvodnja se nesmetano odvija, jer je proizvodni dio odvojen staklom, odnosno kroz staklo možete pratiti cijelu proizvodnju uživo.
U sljedećoj prostoriji nalaze se tzv. Flic Floc – čokoladne pahuljice opet u desetak različitih okusa, a za kraj vas čeka tzv. Running Chocolate – čoklada na traci gdje morate biti brzi i uloviti je prije nego ode.
Cijela tura završava u prodavnici gdje možete kupiti ono što vam se najviše svidjelo. Ja sam kolegama kupio čokoladne injekcije (Chocolate shots), koje se nalaze u staklenim starinskim vitrinama. Ne znam kako su kolege uzele čokoladu (op.a).
Kad izađete iz tvornice pogled vam se pruža na ogroman ZOO s domaćim životinjama gdje možete prošetati ili otići na “nešto slano”, jer čisto sumnjam da će vam čokolada pasti na pamet, nakon prethodne avanture. Barem neko vrijeme.
Takođe, postoji veliki vrt gdje možete vidjeti veliku količinu začinskog bilja, voića i sl. Svaki čas možete vidjeti kuhara kako trči van iz restorana i bere neki začin ili travu.
Radno vrijeme:
Maj-Oktobar: Pon-Sub 9:00 – 20:00
Novembar-April: Pon – Sub 9:00 – 19:00
Nedjeljom tvornica ne radi, ali postoje određeni dani kada je ipak otvorena. Preporučujemo da svakako provjerite na zvaničnooj stranici Zotter-a.